Neurolleida, el servei de rehabilitació funcional d'ASPID, atén 250 persones el 2015.
22/04/2016
Especial èmfasi en la prevenció de malalties neurològiques, amb una bona acollida dels tallers i les xerrades adreçades a la població sana
La prevenció a través de diferents àmbits (una alimentació equilibrada, la pràctica de l’esport, l’exercici mental i àdhuc les activitats lúdiques) és una de les estratègies d’actuació bàsiques en la lluita contra la de les patologies d’origen neurològic, segons ha explicat Bibiana Bendicho, presidenta d’ASPID, en el decurs de la presentació del balanç 2015 de NeuroLleida, el Servei de Rehabilitació Funcional de l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics de Lleida (ASPID). La prevenció redueix el risc de patir aquestes malalties, que s’han incrementat per l’augment del’esperança de vida de la població, i també el seu cost econòmic i social.
Així, l’any 2015 ASPID va posar en marxa una nova àrea de prevenció de malalties neurològiques adreçada a la població general sana per tal de sensibilitzar, motivar i fomentar el desenvolupament de conductes i estils de vida saludables per prevenir l’aparició de patologies neurodegeneratives. La iniciativa ha tingut una molt bona acollida atès que 174 persones (bàsicament usuaris de casals d’avis) han participat en els tallers “Gent activa, ment en forma” i s’han impartit 8 conferències del cicle “Salut, benestar i qualitat de vida” a diferents poblacions (Alcarràs, la Seu d’Urgell, Oliana, Organyà, Coll de Nargó, Rosselló i Lleida) de les comarques de Lleida.
Igualment, l’any NeuroLleida ha posat en marxa enguany l’innovador programa de Neuroprevenció, un cicle de conferències que —amb el lema de “Cuida’t, Mou-te, Pensa i Somriu, les claus de l’envelliment saludable”— incideix en la importància d'adoptar actituds i comportaments que impulsin hàbits de vida saludables i que contribueixin a arribar a l’envelliment de la manera més saludable possible, tot permetent la màxima independència i poder continuar participant activament en la societat. ASPID durà a terme un total de 6 cicles en diferents localitats de les comarques de la Noguera, el Pla d’Urgell, l’Urgell i el Segrià, en les que es preveu hi puguin participar unes 900 persones adultes i gent gran d’arreu de la demarcació. La iniciativa disposa de l’ajut econòmic de Bankia.
Jordi Cortada, delegat territorial del Departament de Salut de la Generalitat a Lleida, ha remarcat també la importància de la prevenció en les afeccions neurològiques, explicant que “dedicar 1 euro a la prevenció equival a estalviar-ne 10 en tractament”.
Resultats de l’any 2015
Pel que fa a la tasca de NeuroLleida, Olga Gelonch, la seva directora assistencial, ha explicat l’any 2015 han estat ateses un total de 75 persones amb discapacitat física derivada de patologies neurològiques (dany cerebral adquirit, malalties neurodegeneratives o neuromusculars, etc.). El 51% dels pacients es van donar d’alta l’any passat, mentre que la resta ja rebien tractament els anys anteriors. NeuroLleida està potenciant les actuacions destinades a la prevenció d’aquestes malalties
El perfil més freqüent dels pacients atesos per NeuroLleida és el d’una dona, de la franja d’edat compresa entre els 50 i 59 anys, amb un diagnòstic de dany cerebral sobrevingut, concretament traumatisme cranioencefàlic (TCE) o ictus.
Per diagnòstics, el 78% dels pacients atesos són persones amb afectacions d’origen neurològic —que corresponen en la majoria de casos a pacients amb dany cerebral (ictus, traumatismes cranioencefàlics, tumor cerebral, deteriorament cognitiu lleu, etc.)—, seguits dels pacients amb afectacions psiquiàtriques (el 8%), reumatològiques i traumatològiques (ambdues amb el 7%). Els serveis més utilitzats han estat el de neuropsicologia (47 casos), fisioteràpia (29), teràpia ocupacional (14), logopèdia (10) i psicologia (10).
En total, NeuroLleida ha donat servei l’any passat a unes 250 persones, sumant les persones que s’han beneficiat del servei de neurorehabilitació i les que han participat en els tallers preventius “Gent activa, ment en forma”.
Posada en marxa del programa Neuroactiva’t
En el marc del servei NeuroLleida, ASPID també va posar en marxa l’any passat Neuroactiva’t, el primer i únic programa multicomponent a Lleida adreçat a les persones que presenten deteriorament cognitiu lleu, que busca fer un abordatge integral, aplicant una estimulació que abasta les funcions cognitives, físiques, funcionals, emocionals i relacionals. En total, hi van participar 9 persones.
NeuroLleida, servei posat en marxa el 2012, està especialitzat en la valoració, tractament i assessorament de disfuncions físiques, cognitives, emocionals o de conducta. Aquest tractament, que pot ser de tipus intensiu o de manteniment, es fa sempre en col·laboració amb la família del pacient. Els tipus d’actuacions desenvolupades són exploracions neuropsicològiques, tractaments (individuals o grupals) i accions de prevenció i sensibilització (xerrades i accions puntuals). El seu objectiu bàsic és minimitzar la discapacitat que pot presentar la persona i millorar
l’autonomia funcional i el benestar dels pacients acollits al programa.
Servei de premsa ASPID: tel. 973 22 15 96 / 675 82 89 82