Neuroprevenció: nova línia de NeuroLleida per gaudir d'un envelliment saludable
05/08/2016
El progressiu envelliment de la població és un indicador de la millora de les condicions de salut en el món, però també ha generat un augment de les situacions de dependència i de les malalties relacionades amb l’edat, com ara els casos de demència.
Estudis recents conclouen que un terç dels casos de persones que han desenvolupat la malaltia d'Alzheimer són potencialment atribuïbles a 7 factors de risc: sedentarisme, diabetis mellitus, hipertensió, obesitat, depressió, tabac i baix nivell educatiu (Clare et al., 2015).
NeuroLleida desenvolupa noves iniciatives de Neuroprevenció, amb nous serveis de caràcter preventiu i de promoció de l’autonomia personal en la gent gran, destinats a atenuar els efectes de l’envelliment i millorar la qualitat de vida.
Campanya informativa Cuida’t, Mou-te, Pensa i Somriu, les claus per envellir amb salut
Envellir implica canvis, però aquests canvis no tenen perquè ser negatius. Sumar experiències a la vida ha de ser motiu d’orgull i alegria.
L’envelliment saludable comença amb l’adopció d’hàbits saludables durant totes les etapes de la vida de la persona. Això ens permetrà arribar a l’envelliment amb la millor salut possible i la màxima independència.
1. CUIDA’T
- Som el que mengem! Segueix una dieta equilibrada i variada
- Evita el sobrepès i la obesitat
- Hidrata’t: beu més d’1 litre i mig d’aigua al dia
- Digues NO al tabac i a l’alcohol
2. MOU-TE
- Busca i practica l’activitat física que millor s’adapti a tu
- Mantén l’esquena sana, amb bones postures i evitant sobrecàrregues
- Utilitza un calçat adequat, que et subjecti be el peu; evita els talons alts
- Consulta un fisioterapeuta per a que t’aconselli sobre l’artrosi o l’artritis
3. PENSA
- Mantingues la ment activa i ocupada en coses que et facin sentir bé
- Tingues interès per aprendre; no perdis mai la curiositat
- Sigues organitzat: dedica temps a planificar el que has de fer i utilitza agenda
- Trenca amb la rutina: atreveix-te a fer les coses de manera diferent a com les venies realitzant
4. SOMRIU
- Fomenta els vincles i relaciona’t amb familiars, amics o veïns
- Adopta una actitud oberta i positiva respecte les teves pròpies capacitats
- Mantén una vida activa però tranquil·la.
- Afronta els problemes i els obstacles: és millor solucionar-los que evitar-los!
Nova Unitat de Memòria
És la nova àrea especialitzada en el diagnòstic, tractament i seguiment per a totes aquelles persones que presenten queixes de problemes de memòria.
Detecció precoç d’una possible alteració cognitiva o conductual
En aquelles persones que presenten queixes de memòria, realitzem un complet estudi neuropsicològic. Estudiem si les queixes de memòria poden explicar-se pels canvis normals degut a l’edat o si compleix criteris de Deteriorament Cognitiu Lleu.
En el cas de persones que han sofert un dany cerebral (ictus, traumatisme crànio-encefàlic, etc.) o que estan diagnosticades d’una malaltia neurològica, (Parkinson, Alzheimer, ...), l’estudi neuropsicològic servirà per detectar l’existència d’alteracions i descriure el perfil de l’alteració i la intensitat.
Tractament dels problemes de la memòria i la conducta
Realitzem abordatges neuropsicològics individuals, utilitzant els mètodes de la neuropsicologia basats en la restauració, compensació i substitució de les funcions alterades. També desenvolupem programes de tractament grupals
Avaluació i seguiment continuat.
Oferim un seguiment continuat a les persones que han estat valorades en la unitat, amb l’objectiu de comprovar si es produeixen canvis en les seves capacitats cognitives amb el pas del temps.
NeuroLleida és el servei d’ASPID especialitzat en assessorar, informar i prevenir en l’aparició de les patologies d'origen neurològic.
El nostre objectiu principal és la promoció de l’autonomia personal i la disminució dels efectes patològics de l’envelliment, així com la millora de la qualitat de vida de la societat en general.