Un total de 30 persones es beneficien del taller de memòria celebrat a Tàrrega
Han finalitzat aquest dijous amb una valoració “molt positiva”, malgrat la crisi sanitària
18/06/2020
El programa “Tallers de salut cerebral i memòria: gent activa, ment en forma” ha estat promogut per l'Ajuntament de Tàrrega i han anat a càrrec de NeuroLleida amb el suport de la Diputació de Lleida.
Un total de 30 persones s’han beneficiat del projecte “Tallers de salut cerebral i memòria: gent activa, ment en forma” promogut per l'Ajuntament de Tàrrega i desenvolupat per ASPID a través del servei NeuroLleida. L’objectiu de la iniciativa, que ha finalitzat aquest dijous, és aportar als usuaris estratègies per reduir els oblits quotidians i afavorir la prevenció del deteriorament cognitiu associat a l'edat. El programa va començar l'octubre de 2019 i s’ha desenvolupat a la capital de l’Urgell durant aquests 8 mesos, amb un total de 32 sessions.
Cal destacar que la crisi sanitària derivada de la epidèmia de la Covid-19 va obligar a suspendre temporalment el programa i a reorientar-lo, de manera que es va reiniciar en una segona fase a nivell online. Malgrat que aquesta és la primera vegada que es desenvolupa una part del programa d’aquest tipus de manera no presencial, la valoració per part dels organitzadors ha estat “molt positiva”, ja que s’han cobert la majoria d’objectius del projecte, a més de donar suport psicològic als participants durant els mesos de confinament.
Com a resultat de la conjuntura sanitària, els usuaris que inicialment havien participat de forma presencial en dos grups de 15 persones cadascun van reconvertir-se en dos grups d’11 i 13 persones que van treballar via online, a través de whatsapp. Aquestes darreres han rebut setmanalment vídeos informatius i trucades quinzenals per fer un seguiment més directe de les activitats i l’aplicació pràctica de les mateixes (en aspectes com la confirmació de la correcta recepció dels vídeos, etc).
La modalitat online ha inclòs una activitat pràctica setmanal consistent en un exercici de memòria i d'atenció, i una altra activitat pràctica també setmanal per fer de manera individual. A més a més, s’ha afegit com a novetat un consell de salut relacionat amb el confinament, la prevenció de problemes emocionals i l’aïllament social, a més de recordatoris sobre els protocols d'higiene i prevenció del contagi.
Els vídeos enviats han buscat la proximitat amb els participants, amb dos gravacions suplementàries (al principi i al final) en les quals apareix la conductora dels tallers explicant l'activitat i donant les pautes i consells de salut en primera persona i adreçant-se específicament als participants.
Psicològicament, els vídeos s’han plantejat en un to positiu, promovent l'optimisme i el pensament positiu per afrontar el possible estat de desànim, de temor i d’angoixa que poden tenir algunes persones davant la situació actual.
Un cop finalitzat el taller pròpiament dit, es recolliran i s’analitzaran objectivament les dades recollides a fi de fer una valoració mes ajustada del programa. Amb aquesta finalitat s'enviaran qüestionaris als usuaris que aquests podran respondre des dels seus mòbils.
Programa adreçat a la gent gran
El programa, les primeres edicions del qual es van iniciar l’any 2016, està adreçat a la població de gent gran i consisteix en explicar als inscrits les claus per saber com funciona la memòria i ensenyar estratègies per exercitar-la correctament. Els principals objectius de la iniciativa és millorar les funciones cognitives, prevenir el deteriorament cognitiu associat a l'envelliment, preservar la capacitat funcional i l'autonomia, mantenir el benestar emocional i millorar la qualitat de vida.
L’aspecte innovador d’aquest programa és que ha combinat 3 elements que s’han demostrat científicament rellevants per aconseguir efectes beneficiosos sobre el funcionament de la memòria i amb efecte protector sobre la demència. Aquests elements són l’exercici de les funcions cognitives, l’activitat física i la relació social.
Servei de premsa ASPID: tel. 675 82 89 82